Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ...

Αρχαία ελληνικά σε βρετανικά δημοτικά σχολεία


Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Σε βρετανικά δημόσια δημοτικά σχολεία θα διδάσκονται από τον Σεπτέμβριο τα αρχαία ελληνικά. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρωτοβουλία οργάνωσης για τη διδασκαλία των κλασικών και αφορά, σε πρώτη φάση, 13 σχολεία στην περιοχή Οξφορντσιρ.
Ο βρετανικός Τύπος με χαρά ανακοινώνει ότι οι μαθητές «θα διδάσκονται τη μητρική γλώσσα του Αρχιμήδη και του Ηρόδοτου».
Η Λόρνα Ρόμπινσον, διευθύντρια του προγράμματος «Ιρις», που προώθησε αρμοδίως την ιδέα, είναι πεπεισμένη ότι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών θα έχει σημαντικά ευεργετήματα για τους μαθητές. «Ο κόσμος μπορεί να τρομάζει στην ιδέα της εκμάθησης μιας γλώσσας που έχει διαφορετικό αλφάβητο και να αντιμετωπίζει το θέμα ως πρόβλημα. Ομως από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι ενώ (η διδασκαλία) πράγματι προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στη μάθηση, τελικά ο κόσμος προσαρμόζεται πολύ γρήγορα και αρχίζει να το ευχαριστιέται όταν εξοικειωθεί».
Οι μαθητές, σε τρία δημόσια δημοτικά αρχικά και άλλα δέκα λίγο αργότερα, θα διδάσκονται την αλφάβητο, γραμματική και λεξιλόγιο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αλλά και στοιχεία πολιτισμού όπως η γέννηση και η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων και οι κωμωδίες του Αριστοφάνη.
Η διευθύντρια ενός δημοτικού σχολείου στο Οξφορντσιρ είπε χαρακτηριστικά στην Daily Telegraph ότι η προγενέστερη εισαγωγή των λατινικών πήγε καλά οπότε δέχτηκαν θετικά και τα αρχαία ελληνικά. «Τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τη γλώσσα, αναγνωρίζουν τη σχέση μεταξύ των γλωσσών και το διασκεδάζουν», είπε η Σου Γουίτζερι. Η Ρόμπινσον θεωρεί τα αρχαία ελληνικά «θαυμάσια γλώσσα, γεμάτη όμορφες λέξεις και συναρπαστικά νοήματα», ενώ ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Χάρι Μάουντ γράφει στο blog του: «Είναι θαυμάσια είδηση ότι τα αρχαία ελληνικά θα διδάσκονται στο δημοτικό. Θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των παιδιών στην αγγλική γραμματική και θα τα εισαγάγουν στον ελληνικό πολιτισμό - το λίκνο του δυτικού πολιτισμού».


Πηγή: Ελευθεροτυπία 31/07/2010

OLYMPOS SOS

Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 000, Τηλ. 23510 34 714, Φαξ: 23510 34 174
info@otoposmou.gr, ιστοχώρος: http://www.otoposmou.gr

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
σχετικά με τη δυσάρεστη τροπή που έχει λάβει το θέμα της προστασίας του Ολύμπου.


Άσχημα τα μαντάτα για τον Όλυμπο!
Ζητούν την κατάργηση(!) του αρχαιολογικού νόμου και του Διατάγματος για την προστασία από το ΥΠΠΟΤ του Ολύμπου για να μπορούν
να εκμεταλλευτούν το όρος σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
χωρίς την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού...

Ομιχλώδες το τοπίο σχετικά με την προστασία του Ολύμπου
Πριν λίγες μέρες, σε έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Κατερίνη, σχεδόν σύσσωμοι πολιτικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Πιερίας, «σταύρωσαν» μία από τις (κακώς) απούσες (κατόπιν οδηγίας) από τη συνεδρίαση συναρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες προστασίας.

Αποφάσισαν μάλιστα να επισκεφθούν τον Υπουργό Πολιτισμού για να ζητήσουν την κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης του 1985 (Μελίνας Μερκούρη) που κήρυξε τον Όλυμπο ως «ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο», την κατάργηση του Αρχαιολογικού Νόμου (!!!!) και την απομάκρυνση της εφόρου αρχαιοτήτων Κατερίνης κ. Έφης Πουλάκη-Παντερμαλή.


Σχεδόν άπαντες της επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα, δημοτικός «άρχοντας» μάλιστα χρησιμοποίησε βαρύτατους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Αποσιωπήθηκε δε με προκλητικό τρόπο έγγραφο της παραπάνω Εφορείας, με το οποίο τίθεται το πρόβλημα και υποστηρίζονται εδώ και 8 μήνες περίπου τα αιτήματα και της δικής μας ομάδας, που συνοψίζονται στο εξής απλό: Ζητείστε να μπουν στον Όλυμπο κανόνες χρήσεων γης και προστασίας!!

Δυστυχώς όμως, αυτό φαίνεται ότι είναι εκείνο ακριβώς που οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να αποφύγουν!! Κατέληξαν λοιπόν στο «Κόβει τις οικοδομικές άδειες, σταματά την ανάπτυξη, δεν μπορούμε να χτίσουμε. Διώξτε την!» «Καταργείστε τον Αρχαιολογικό Νόμο» «Καταργείστε την προστασία του Ολύμπου από το ΥΠΠΟΤ" .


Φίλες και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, αγαπητοί συμπολίτες,
Οπλιστείτε με υπομονή και διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Το βουνό των θεών δεν είναι κτήμα των κατοίκων της Νότιας Πιερίας ή της Βόρειας Θεσσαλίας. Ο Όλυμπος είναι παγκόσμιο μνημείο της φύσης, είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό της πολυπόθητης «ανάπτυξης» ούτε να πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης.
Παρακαλώ, ενημερωθείτε! Οι μάσκες έχουν πέσει, ενώ η πολιτεία κωφεύει προκλητικά! Ο Όλυμπος βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και κινδυνεύει!


Σας παρακαλούμε πολύ, ενισχύστε την προσπάθεια συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών για την άμεση επέκταση των ορίων του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Συζητήστε το με τους φίλους σας, τους γνωστούς σας, τους συναδέλφους σας και απαιτείστε από την Πολιτεία, μαζί με εμάς, την άμεση προστασία του!
Προωθείστε το μήνυμα αυτό και προτρέψτε τους φίλους σας να στηρίξουν το αίτημα της επέκτασης καταθέτοντας την ψηφιακή τους υπογραφή εδώ!


Εθελοντική Ομάδα Δράση Ν. Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
«Άσχημα τα μαντάτα για τον Όλυμπο!»
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σχετικά με τη δυσάρεστη τροπή που έχει λάβει το θέμα της προστασίας του Ολύμπου.
«Το της πόλεως όλης ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν»
Η επί προσωπικού απάντηση της Προϊσταμένης της
Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Πιερίας
«Το έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που αποσιωπήθηκε...»
Αποσιωπήθηκε με προκλητικό τρόπο έγγραφο της Κ.Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πιερίας, με το οποίο τίθεται το πρόβλημα και υποστηρίζονται εδώ και 8 μήνες περίπου τα αιτήματα και της δικής μας ομάδας