Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΨΕΥΔΕΤΕ ΑΣΥΣΤΟΛΟΣ...ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Επίθεση αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010, 16:16



Διέψευσε ο πρωθυπουργός ότι το ΔΝΤ ζητεί την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση μισθών και ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα φορολογηθεί όπως το πετρέλαιο κίνησης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Δεν έχω ακούσει τίποτα για περικοπή μισθών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ισχύουν τα περί μείωσης των μισθών, ενώ σε ό,τι αφορά στην εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν πρόκειται να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως απαίτησε το ΔΝΤ από άλλες χώρες, για παράδειγμα από τη Ρουμανία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα θα έχει μειωθεί κατά 40%. «Όσο πάμε καλά, δεν χρειάζεται να λάβουμε κανένα νέο μέτρο, εάν εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα» τόνισε.

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική «για την οικονομία, την αξιοπιστία, το μέλλον μας. Κάναμε αυτό που κάναμε, για να μην μπούμε σε μία λογική χρεοκοπίας» είπε.

Όπως δήλωσε, το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το μνημόνιο και προσέθεσε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του μνημονίου, ακόμη και πριν το 2013.


Λεφτά υπάρχουν

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο «το θέμα είναι πού πάνε τα λεφτά αυτά. Το νέο φορολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί άτεγκτα, καθώς διευρύνεται η φορολογική βάση και «έτσι η χώρα θα πάει μπροστά» τόνισε.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν στις αποκρατικοποιήσεις θα συμπεριληφθεί και ο τραπεζικός τομέας, είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν «ισχυρό δημόσιο πυλώνα» και αυτό θα γίνει με συγχωνεύσεις, και αναφέρθηκε στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα.

«Αξιολόγησαν θετικά την πορεία της χώρας μας» προσέθεσε. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, θα είναι αμισθί σύμβουλός του για οικονομικά θέματα.

Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες των υπουργών, διαβεβαίωσε ότι «Δεν υπάρχει κενό. Τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα» και στράφηκε κατά των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας «μύθο που καλλιεργήθηκε συστηματικά» τα περί ασάφειας αρμοδιοτήτων.

Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, υποστήριξε ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Το νέο σχήμα χρειάζεται, γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, είπε.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν σχετίζονται με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν, για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.

«Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους» είπε.

Όσο για το γιατί δεν έθεσε το μνημόνιο σε δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν το έκρινε σκόπιμο, αφού το δημοψήφισμα θα έβαζε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μια προφανή απάντηση.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει στο εάν μία ενδεχόμενη ήττα υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης θα αποτελεί μήνυμα για την κυβέρνηση και αναφέρθηκε στο σχέδιο «Καλλικράτης», λέγοντας πως «είναι ένα στοίχημα για τη χώρα και το κλειδί, για να αξιοποιήσουμε τη δημόσια διοίκηση για να αλλάξουμε τη χώρα».

«Κάναμε σοβαρή δουλειά κατά της ανεργίας, όμως το σύστημα πρόνοιας πάσχει «από κατακερματισμό και έλλειψη στόχευσης», είπε και επανέλαβε ότι «με μία σοβαρή διαχείριση βρίσκει κανείς τα χρήματα».

Με σύνθημα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», ο πρωθυπουργός έκανε ένα μακρύ απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισημαίνοντας πως έγιναν σε αυτό το διάστημα όσα δεν έγιναν επί έτη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει σφάλματα: «Και λάθη έγιναν, αλλά δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: Να παραμείνουμε αδρανείς συμπλήρωσε.

Εξωτερική πολιτική

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής.

Ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία - να συμβάλλει ουσιαστικά, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό - αλλά και στην Αλβανία - σε ό,τι αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία Έλληνα μειονοτικού, στη Χειμάρρα, τόνισε:

«Δεν θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά είναι απλώς συγκυριακά. Δυστυχώς, βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα μιας έξαρσης εθνικισμού από ακραίες ομάδες, που, όμως, δυστυχώς φαίνεται πως έχουν και πολιτικές απολήξεις. Που έχουν στοχοποιήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με το, βεβαίως, τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά και άλλες πράξεις, οι οποίες δείχνουν μια εχθρική στάση».

Και πρόσθεσε: «Για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Είναι, πρώτα απ' όλα σοβαρό ζήτημα για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οποίες θέλουμε να στηρίζουμε θετικά. Είναι σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Διότι οι εθνικισμοί δεν βοηθούν στα Βαλκάνια, δεν βοηθούν στις γειτονικές χώρες. Και θα ήθελα να στείλω και το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά, ότι οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες».

«Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. «Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω» είπε.

Ερωτηθείς για το περιστατικό με το παπούτσι και αν πρόκειται για αυτό που ο ίδιος έχει πει παλαιότερα, ότι «θα μας πάρουν με τις πέτρες», ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «αυτά είναι νερό στο μύλο όσων επενδύουν στη χρεοκοπία της χώρας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη και κατασκευασμένα περιστατικά.